Asiaa jousiammunnasta

 

Jousiammunnan historiaa

Jousiammunnan historia ulottuu ajassa kymmenien tuhansien vuosien taakse. Vanhoja kalliomaalauksia on löydetty, joissa metsästäjät jahtaavat suurriistaa jousi kädessä. On kuitenkin mahdollista, että jousen keksiminen ja käyttöönotto ajoittuu jopa yli 100 000 vuoden päähän, aina ihmisen varhaiseen historiaan saakka. Jousi on ollut tunnettu lähes kaikkien alkuperäiskansojen aseena.

Suomessa jousi on ollut ikivanha pyyntiväline. Lappalaisten taikarummussa oli vanhoihin kuviin perustuen muun muassa jousimetsästäjän kuvia, joista yksi on valittu nykyisen Suomen Jousimetsästäjien liiton tunnustukseksi. Historiankirjoittaja kertoo lappalaisten jousenkäytöstä 1500-luvulla, jossa  lapset ja naiset pystyivät ampumaan nuolella linnun korkeankin puun latvasta. Jossakin päin lappia oli tapana leikittää lapsia ja vaatia, että lasten piti ampua kepin nenässä olevaan tuohenpalaan osuma, ennen kuin saisivat ruokaa.

 

Jousiammunta kilpalajina

Järjestäytynyt kilpa-ammunta jousella alkoi Englannissa jo vuonna 1537, jolloin kuningas Henry II apunaan Sir Cristopher Morris järjesti ensimmäiset viralliset kilpailut, joista muodostui vuosittainen perinne. Tätä ennen Japanilaiset ovat mitelleet taitojaan jo 1000 vuoden ajan Kyudossa. Olympialaisissa jousiammunta oli virallisena lajina ensimmäisen kerran Pariisissa vuonna 1900.

 

Jousiammunta tänään

Jousiammunta on pääasiassa ulkolaji. Keleistä riippuen kesäkausi alkaa toukokuun alusta ja kestää noin syyskuun puoliväliin.

Ulkokautena miehet ampuvat 90,  70, 50 ja 30 metrin matkoille. Naiset ampuvat 70, 60, 50 ja 30 metrin matkoille. M-18 ampuvat samat matkat kuin naiset. N-18, T-16, T-14, T-12 ja P-16, P-14 ja P-12 sarjoissa matkat ovat lyhyemmät ja taulukoko on suurempi. Sarjoja on myös 50-, 60- ja 70-vuotiaille miehille sekä naisille. Kultakin neljältä matkalta ammutaan 36 nuolta, jolloin täysi FITA kierros on yhteensä 144 nuolta.

Sisällä ammuttaessa kilpailumatka on 18 m.

Kilpajouset, nuolet sekä muut tarvikkeet tehdään tänä päivänä korkealuokkaisista nykyaikaisista materiaaleista. Hankinnat liikkuvat 150-250 € alkeisjousipaketeista aina 500 – 3000 € kilpajousivälinekokonaisuuksiin.

Jousiammunnassa voi kokea tuulahduksen menneiltä ajoilta Suomen Saamelaisten metsästysretkistä, Japanilaisten Kyudon mestareiden harmonisesta mielen hallinnasta ja sankarillisista Robin Hoodin tarinoista.

Itä-Suomen alueella jousiammunnan junioritoiminta on aktiivista ja valmennus korkeatasoista.

Jousiammunta on koko perheen yhteinen rentouttava harrastus sekä haasteellinen ja monipuolinen kilpaurheilulaji.